Limecheesecake med jordgubbstopping

Denna goda cheesecake hittade jag på Arla Kökets app. Cheesecaken blev extra god med den enkla jordgubbstoppingen.


Ingredienser:

10 Didestivekex
75g smör

Fyllning:
500 g Kesella
2dl Créme fraiche
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
finrivet skal av 1 lime

Topping:
1 1/2 gelatinblad
250g frysta jordgubbar
1 dl vatten
4 msk strösocker
pressad saft av 1 lime


Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚C. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.

Vispa ihop kesella, créme fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och limeskal. Häll smeten i formen och grädda ytterligare i 35-40 min. Låt kakan kallna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft i ca 5 min i en liten kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan.

Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering.

Brownie med bananmousse

En supergod kaka som jag hittade i boken "Efterrätter" av Linda Nilsson. Bananmoussen gjorde så hela kakan blev komplett då den var helt underbar! Brownien i sig är också hur god som helst och var väldigt lätt att göra.



Ingridienser till ca 10-12 st:

Brownie
120 g mörk choklad
70 g smör
1/2  dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 dl havregryn
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

1 dl russin (valfritt)
1 1/2 dl hackade jordnötter (valfritt)

Bananmousse:
1 gelatinblad (gärna lite mer då det inte blev så jättestelt)
1 mogen banan, 100g
1/2 dl socker
2 msk saft av pressad citron
1 äggula
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

BROWNIE
Sätt ugnen på 225˚C. Smält chokladen i vattenbad på spisen. Blanda chokladen med smöret och rör om tills det smält. Tillsätt socker, farinsocker, ägg, havregryn, vetemjöl och bakpulver och rör ihop till en deg. Arbeta sist i russin och jordnötter (jag hade endast jordnötter). Fyll smeten i 12 smorda muffinsformar av teflon eller papper. Grädda dem i mitten av ugnen ca 7-8 minuter. De ska vara kladdiga i mitten.

BANANMOUSSE
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Mixa banan, socker, citronsaft och äggula till en puré. Smält det urkramade gelatinbladet i en skål i mikrovågsugn eller i en liten kastrull på spisen. Vispa ner gelatinet i purén. Vispa grädden, dock inte för fast. Vänd ner grädden med en slickepott i purén och rör om. Täck med plastfolie och ställ moussen att stelna i kylen ett par timmar eller över natten.

RSS 2.0